Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Η Χρυσή Αυγή και οι υπόγειες σχέσεις της με τη Λεπέν

Η Χρυσή Αυγή και οι υπόγειες σχέσεις της με τη Λεπέν  Την ώρα που στο εσωτερικό οι δικαστικές «περιπέτειες» έχουν φέρει τη Χρυσή Αυγή με την πλάτη στον τοίχο, στο εξωτερικό η οργάνωση κάνει ζυμώσεις με τις πλέον ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις της Ευρώπης.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο μέλη της ΧΑ ήταν επίτιμοι ομιλητές σε ευρωπαϊκό εθνικιστικό συνέδριο που διεξήχθη στο Παρίσι και διοργανώθηκε από το ακροδεξιό φοιτητικό κίνημα GUD (Group Union Defense), γνωστό για τις βίαιες δράσεις του και τις σχέσεις του με τη Μαρίν Λεπέν και το Εθνικό Κόμμα. Μάλιστα η ελληνική οργάνωση ήταν... πρώτο όνομα στη «μαρκίζα» που καλούσε σε συσπείρωση των Ευρωπαίων εθνικιστών, με στόχο την «αφύπνιση των εθνών».
«Εχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε σε ένα μοναδικό γεγονός: Η Χρυσή Αυγή έρχεται στο Παρίσι», ήταν ο τρόπος με το οποίον διαφήμισε η GUD το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν οργανώσεις από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός από τη ΧΑ, παρόντες ήταν εκπρόσωποι και άλλων νεοναζιστικών οργανώσεων, της ιταλικής Casapound, των ισπανικών Liga Joven και Movimiento Social Republicano, της βελγικής Nation και των γαλλικών οργανώσεων Mouvement Action Social και Synthese Nationale, όμως σε κεντρικό σημείο στον χώρο όπου διεξήχθη το φασιστικό συνέδριο δέσποζε η σημαία με το σήμα της Χρυσής Αυγής. Εκ μέρους της ελληνικής οργάνωσης για την κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπριο μίλησε ο Κωνσταντίνος Μποβιάτσος, που ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΧΑ, και ένας Κύπριος εκπρόσωπος.
Οι διοργανωτές παρουσίασαν το συνέδριο ως «την πρώτη σύνοδο κορυφής της πραγματικής Ευρώπης» και έπλεξαν το εγκώμιο των χρυσαυγιτών ως «πατριωτών και εθνικιστών».
Η ρητορική
Η αφίσα με την οποία τα μέλη του GUD καλούν σε συσπείρωση τους Ευρωπαίους εθνικιστές, με στόχο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, την «αφύπνιση των εθνών».
Η αφίσα με την οποία τα μέλη του GUD καλούν σε συσπείρωση τους Ευρωπαίους εθνικιστές, με στόχο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, την «αφύπνιση των εθνών».
Το GUD, ακροδεξιό φοιτητικό κίνημα, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή και έχει διοργανώσει συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους χρυσαυγίτες, ιδρύθηκε το 1968 με σήμα τον κέλτικο σταυρό και είναι γνωστό για τη ρητορική μίσους και τις βίαιες δράσεις του, όπως ρατσιστικές επιθέσεις και ξυλοδαρμούς εναντίον πολιτικών του αντιπάλων. Κατά τη δεκαετία του '70 ήταν η μεγαλύτερη οργάνωση της ακροδεξιάς που χρησιμοποιούσε τη βία, για να τεθεί μία δεκαετία αργότερα στο περιθώριο και να επιστρέψει πιο δραστήρια το 2011 μέσω του παριζιάνικου Πανεπιστημίου Πάνθεον-Ασάς.

Το 2012 η γαλλική εφημερίδα «Humanite» είχε αποκαλύψει και τους δεσμούς ανάμεσα στο GUD και το συριακό καθεστώς, το οποίο στα μέσα της δεκαετίας του '90 χρηματοδοτούσε καμπάνιες της γαλλικής οργάνωσης, για να κάνει αυτή με τη σειρά της προπαγάνδα υπέρ του Ασαντ μέσα από γαλλικές ιστοσελίδες. Με τα χρόνια απέκτησε και εξωπανεπιστημιακούς υποστηρικτές και, ενώ απουσίασε από το 2007 μέχρι το 2012 από τα πανεπιστήμια, επέστρεψε στις φοιτητικές εκλογές του 2012 στο Πανεπιστήμιο Ασάς κατεβάζοντας λίστα με υποψηφίους και με σήμα έναν μαύρο αρουραίο, ωστόσο συγκέντρωσε ένα μόλις 3,4% και δεν κατάφερε να εκλέξει εκπρόσωπο.
Ο Αξέλ Λουστό, ταμίας του «Jeanne», ενός μικρο-κόμματος στο εσωτερικό του FN, κάνει ναζιστικό χαιρετισμό ενώπιον των φίλων του στο πάρτι των 40ών του γενεθλίων... γκρεμίζοντας την προσπάθεια της Λεπέν
Ο Αξέλ Λουστό, ταμίας του «Jeanne», ενός μικρο-κόμματος στο εσωτερικό του FN, κάνει ναζιστικό χαιρετισμό ενώπιον των φίλων του στο πάρτι των 40ών του γενεθλίων... γκρεμίζοντας την προσπάθεια της Λεπέν να «αποδαιμονοποιήσει» το FN.
Το πρώτο ευρωπαϊκό συνέδριο που διοργάνωσε το GUD στο παρισινό προάστιο Ναντέρ ήταν μία αφορμή για να ασχοληθεί ξανά η χώρα με τις δραστηριότητες του νεοφασιστικού κινήματος, που έχει στενούς δεσμούς με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, ακόμα και αν η ίδια η ηγέτης αρνείται κάτι τέτοιο και υποστηρίζει ότι έχει «καθαρίσει» το κόμμα από τα ακραία στοιχεία. Και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία, με τη Λεπέν να είναι πρώτη στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2017 και τη χώρα να αντιμετωπίζει για πρώτη φορά σοβαρά το ενδεχόμενο να περάσει ακροδεξιά πολιτικός τις πόρτες του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι η αρχηγός του FN, που έφερε το κόμμα στην πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του Μαΐου, είναι πρώτη και στην πρόθεση ψήφου για το 2017 με ποσοστό μεταξύ 27% και 32%, κάτι που καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη τη νεοφασιστική ρητορική του GUD.
Το λάβαρο της Χρυσής Αυγής δεσπόζει στον χώρο του συνεδρίου.
Το λάβαρο της Χρυσής Αυγής δεσπόζει στον χώρο του συνεδρίου.
Παρά τις προσπάθειες της Λεπέν να βάλει ένα μετριοπαθές περιτύλιγμα στο κόμμα της και να αποτινάξει το επίθετο του «ακροδεξιού», γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η ρητορική του πατέρα της, του σκληροπυρηνικού Ζαν-Μαρί, δεν έχει περάσει στο παρελθόν και πως ενδεχόμενη νίκη της το 2017 θα δώσει και στο GUD πρόσβαση στην εξουσία, αν λάβουμε υπόψη τις στενές σχέσεις του με το FN.
Εκτός από το ότι πολλά από τα στελέχη του Εθνικού Μετώπου υπήρξαν μέλη του GUD, πρόσφατα στοιχεία που έχουν φέρει στην επιφάνεια γαλλικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο FN και στην οργάνωση διατηρούνται. Ενα πρόσφατο δημοσίευμα της ιστοσελίδας αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας Mediapart ανέφερε ότι ηγετικό στέλεχος του κόμματος και σύμβουλος της Λεπέν εγκαταστάθηκε στη Ρώμη για να στηρίξει τη νεοφασιστική Casapound, που συμμετείχε και στο συνέδριο της GUD. Μία οργάνωση, η οποία έχει στενές επαφές με τη ΧΑ και η δράση της θυμίζει την ελληνική οργάνωση: πριν από μερικά χρόνια ένας υποστηρικτής της σκότωσε δύο Σενεγαλέζους μικροπωλητές και τραυμάτισε άλλους τρεις.
Δύο φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη στενή σχέση ανάμεσα σε FN και νεοναζί: Αριστερά, το κέφι περισσεύει στη βραδιά για τα 40 χρόνια του FN, στις 8 Δεκεμβρίου 2012. Μεταξύ των νέων που περιτριγυρίζουν
Δύο φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη στενή σχέση ανάμεσα σε FN και νεοναζί: Αριστερά, το κέφι περισσεύει στη βραδιά για τα 40 χρόνια του FN, στις 8 Δεκεμβρίου 2012. Μεταξύ των νέων που περιτριγυρίζουν τη Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν (1), ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, είναι και επικεφαλής νεοναζιστικών ομάδων. Εκτός από τον Εντουάρ Κλάιν (3), τότε ηγέτη του GUD, διακρίνεται ο Μπατίστ Κοκέλ (2), μέλος του «κινήματος skinhead», ο οποίος δεξιά χαιρετά ναζιστικά φορώνας ένα κράνος με το σήμα των SS, με φόντο έναν κέλτικο σταυρό.
Την προσπάθεια «αποδαιμονοποίησης» του κόμματος της Λεπέν καταστρέφουν και άλλα ντοκουμέντα, όπως οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από το Canal Plus μόλις πριν από λίγες ημέρες και στις οποίες εμφανίζεται ο Αξέλ Λουστό, ταμίας του «Jeanne», ενός μικρο-κόμματος στο εσωτερικό του FN, να κάνει ναζιστικό χαιρετισμό ενώπιον των φίλων του στο πάρτι των 40ών του γενεθλίων.
Ο Λουστό έχει και την εταιρεία σεκιούριτι «Vendome Securite», η οποία ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια της αρχηγού του Εθνικού Μετώπου σε πολλές ομιλίες της και εκδηλώσεις. Μόλις πέρυσι έγινε γνωστή η ύπαρξη του μικρο-κόμματος «Jeanne» (σαφής αναφορά στη Ζαν ντ' Αρκ), το οποίο φέρεται ότι δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Λεπέν με σκοπό τη χρηματοδότηση της προηγούμενης προεδρικής της καμπάνιας. Του Jeanne ηγείται... ο πρώην επικεφαλής και εμβληματική μορφή της δεκαετίας του '90 για το GUD Φρεντερίκ Σαντιγιόν, που, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε ο ιστότοπος Mediapart, κατάφερε να συγκεντρώσει 1,6 εκατομμύρια ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία της Λεπέν το 2012!
Σε μία άλλη φωτογραφία, που το FN θέλει να ξεχάσει και που τραβήχτηκε το 2012, τη βραδιά εορτασμού των 40 χρόνων του Εθνικού Μετώπου, εμφανίζεται η ανιψιά της Λεπέν, Μαριόν Μερεσάλ Λεπέν, και ο επικεφαλής της Νεολαίας του FN, Ζουλιέν Ροσεντί, να ποζάρουν μαζί με ηγετικό στέλεχος του GUD, τον Εντουάρ Κλάιν, και με τον Μπατίστ Κοκέλ, ένα μέλος του «κινήματος skinhead». Οσο για τις διαδηλώσεις του Εθνικού Μετώπου εναντίον της μεταρρύθμισης για τον γάμο των ομοφυλοφίλων του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σε φωτογραφίες φαίνονται μέλη του GUD να διαδηλώνουν δίπλα στα ηγετικά στελέχη του FN.
Πάντως η στήριξη που παρέχουν τα μέλη του GUD στη Λεπέν δεν είναι κρυφή: μόνο τα κοινωνικά δίκτυα των μελών του να κοιτάξει κανείς, θα βρει εκατοντάδες συσχετισμούς με ομάδες και σελίδες που συμμερίζονται τη ρητορική του κόμματος και στηρίζουν ανοιχτά το Εθνικό Μέτωπο, τα αιτήματά του και την υποψηφιότητα της αρχηγού του για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Ο Ελληνογάλλος νεοναζί
Οπως φαίνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το GUD και η XA έχουν και κοινά μέλη. Ενα από τα 35 μέλη του γκρουπ του «GUD Βορρά» στο Facebook είναι ένας Ελληνογάλλος χρυσαυγίτης. Το προφίλ του «Δ.», ο οποίος αναφέρει δίπλα στο όνομά του τα αρχικά «Χ.Α.» και τη λέξη «εθνικιστής», είναι γεμάτο με φωτογραφίες από ταξίδια του στην Ελλάδα (Θερμοπύλες, Νάξος κ.ά.) και στις εικόνες επιδεικνύει τα τατουάζ που έχει στο σώμα του, μεταξύ των οποίων η εικόνα του Λεωνίδα και η φράση «Μολών λαβέ».
Επίσης στις εικόνες που έχει αναρτήσει φαίνονται συνθήματα όπως «Λευτεριά στους εθνικιστές» και μία φωτογραφία του Νίκου Μιχαλολιάκου που γράφει στη γαλλική γλώσσα: «Πολιτικός κρατούμενος. Το έγκλημά του: αρνήθηκε να παρακολουθήσει τον λαό του να πεθαίνει».

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου