Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Βραβείο στην ταινία του Κ. Γεωργούση για τη Χρυσή Αυγή!


Μπορεί το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να μη θέλησε να προβάλει το ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Γεωργούση "The Cleaners" ("Οι Καθαριστές"), η ταινία όμως συνεχίζει την πορεία της στο εξωτερικό, κερδίζοντας μάλιστα, το περασμένο Σάββατο, το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το 37λεπτο ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την περσινή προεκλογική εκστρατεία της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και η προβολή μόλις πέντε λεπτών του από το βρετανικό Channel 4 τον περασμένο Μάρτιο πάγωσε την Ευρώπη, καθώς εμφανιζόταν ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής Αλ. Πλωμαρίτης να μιλά για φούρνους για τους μετανάστες. Μετά την προβολή είχε ξεκινήσει επείγουσα προανακριτική έρευνα, που κατέληξε στη δίωξη του Αλ. Πλωμαρίτη για παραβίαση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

Ο υποψήφιος της Χ.Α., Αλ. Πλωμαρίτης, ενώ μιλάει για φούρνους μεταναστών

Το βραβείο συνοδεύεται από 2.500 ευρώ που προσφέρει το βαλκανικό Al Jazeera, ενώ αναμένεται η προβολή του ντοκιμαντέρ και από το ίδιο το Al Jazeera.

"Είναι μεγάλη τιμή που βρέθηκα εδώ, στην πόλη που έχει υποφέρει τόσο πολύ από τον εθνικισμό, και είναι διπλή τιμή γιατί το δικό μας φεστιβάλ δεν ήθελε να την προβάλει" δήλωσε ο σκηνοθέτης του πολυσυζητημένου ντοκιμαντέρ, Κ. Γεωργούσης, κατά τη βράβευσή του στο Σαράγεβο, ενώ μιλώντας αποκλειστικά στην "Α" πρόσθεσε πως "είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι τα ξένα φεστιβάλ και το κοινό έξω ενδιαφέρονται τόσο έντονα για το φαινόμενο του ναζισμού στη χώρα μας. Είναι, θα έλεγα, ένα απροσδόκητο ενδιαφέρον αυτό που δείχνει το εξωτερικό."

Το ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα έχει προβληθεί μέχρι στιγμής στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας τον περασμένο Ιούνιο και αναμένουμε νέες προβολές το φθινόπωρο σε αίθουσες. Μιλώντας τότε σε συνέντευξή του στην "Α", ο Κ. Γεωργούσης είχε αποκαλύψει ότι ετοιμάζεται επέκταση της ταινίας στα 52 λεπτά με υλικό που δεν είχε περιληφθεί στην 37λεπτη ταινία που αποτελούσε και τη διπλωματική του εργασία για την Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Μεγάλης Βρετανίας (NFTS).

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι "Οι Καθαριστές" έχουν προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA), στη Βρετανία και σε ειδική ημερίδα στο μουσείο των Ες Ες στο Βερολίνο που ονομάζεται "Τοπογραφία του Τρόμου", ενώ αποσπάσματά τους έχουν προβληθεί σε ρεπορτάζ από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου