Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

Η Ελλάδα του ρατσισμού και των βίαιων απελάσεων

Μετά την Διεθνή Αμνηστία που καταγγέλλει «την συνεχιζόμενη, επίμονη και ντροπιαστική μεταχείριση από τις ελληνικές αρχές ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη» και ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να επιβάλει κυρώσεις στην Ελλάδα για την παράλειψή της να εξαλείψει την τακτική και διαδεδομένη πρακτική της απώθησης προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα σύνορά της», οι Γιατροί του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες παρουσίασαν το μεσημέρι της Τρίτης «δεκάδες περιστατικά ρατσιστικής βίας μέσα στο 2013».

 

«Ήμουν έξω από τον σταθμό του μετρό στην πλατεία Αττικής. Με προσέγγισαν τρεις άντρες και απαίτησαν να δουν τα χαρτιά μου. Με έβρισαν, με κλώτσησαν στα πλευρά και στα πόδια. Μου έσπασαν στο κεφάλι ένα μπουκάλι μπύρας»: Ο 14χρονος Αφγανός Ι.Ε. εγκαταλήφθηκε αιμόφυρτος και λιπόθυμος στο έδαφος και ένας περαστικός τον μετέφερε σε εφημερεύον νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική συρραφή για την επούλωση των τραυμάτων στην περιοχή της μύτης και του μετώπου.


«Είχαν συλλάβει τον άντρα μου. Πήγα στο αστυνομικό τμήμα για να τον δω. Μου είπαν να καθίσω. Ένας άλλος αστυνομικός μου είπε να φύγω. Τους είπα στα αγγλικά ότι ήθελα να δώσω στον άντρα μου μια σακούλα με τρόφιμα και αν θα μπορούσαν να του τη δώσουν εκείνοι. Μου πήραν την σακούλα και την πέταξαν στο ασανσέρ. Μετά με τράβηξε από τα μαλλιά ένας από αυτούς και με πέταξε και μένα μέσα. Άρχισε να με κλωτσάει και να με φτύνει»: Η 29χρονη Μαροκινή I.S. μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με διάχυτο άλγος και μητροραγία.

Μεταξύ του Φεβρουαρίου 2013 και του Φεβρουαρίου 2014 καταγράφηκαν 75 θύματα ρατσιστικής βίας, καθώς και το περιστατικό της Μανωλάδας (η υπόθεση της οποίας δεν υπολογίζεται στα 75 περιστατικά). Όλα τα περιστατικά, που καταγράφηκαν από τους Γιατρούς του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες με φυσική παρουσία των θυμάτων, αφορούσαν σωματικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών που επέφεραν σοβαρούς τραυματισμούς.

Τα περισσότερα θύματα προέρχονταν από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τη Νιγηρία και το Ιράν. Τέσσερα θύματα ήταν ανήλικοι κάτω των 17 ετών, 31 θύματα ήταν από 18 έως 30 ετών, 28 από 31 έως 40 ετών και δέκα ήταν άνω των 40 ετών. Δύο άτομα δεν θέλησαν να δηλώσουν την ηλικία τους.

Τα 38 από τα θύματα ήταν αιτούντες άσυλο, τα 30 δεν διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα, τέσσερις είχαν λάβει προσφυγικό καθεστώς, δύο καθεστώς επικουρικής προστασίας και ένα άτομο είχε ελληνική ιθαγένεια.

Τα 58 από τα 75 περιστατικά συνέβησαν στο κέντρο της Αθήνας σε περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής και η πλατεία Ομονοίας. Επίσης, τέσσερις επιθέσεις καταγγέλθηκε ότι έλαβαν χώρα εντός αστυνομικών τμημάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις ρατσιστικών επιθέσεων τα θύματα ανέφεραν τη χρήση όπλων από τους θύτες, όπως σιδερολοστοί, πτυσσόμενα κλομπς, αλυσίδες, σιδερογροθιές, μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια.

Στην πλειονότητα των καταγεγραμμένων περιπτώσεων (52) τα θύματα ήταν θετικά ως προς την περαιτέρω νομική υποστήριξη και καταγγελία της επίθεσης, ωστόσο φοβούνταν το ενδεχόμενο σύλληψης και τη στοχοποίησή τους από τους δράστες, ενώ είχαν έλλειψη εμπιστοσύνης στις αστυνομικές Αρχές, καθώς συχνά ανέφεραν παθητική παρουσία αστυνομικών Αρχών στα περιστατικά.

Από αυτούς σε 20 περιπτώσεις (συμπεριλαμβανομένης και της Μανωλάδας) πραγματοποιήθηκαν όλες οι νομικές ενέργειες, ώστε οι υποθέσεις να έρθουν στην προσοχή των δικαστικών Αρχών.

Δύο υποθέσεις εκδικάστηκαν, η πρώτη από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 και επήλθε καταδικαστική απόφαση για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοφορία των δραστών.

Η δεύτερη υπόθεση που αφορά σε ψευδή δικογραφία κατά δύο Νιγηριανών γυναικών εκδικάστηκε στις 10 Μαρτίου 2014 από το Γ' Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών και κατέληξε σε αθώωσή τους για τα αδικήματα της σωματικής βλάβης, της απείθειας και της εξύβρισης κατά αστυνομικών και την καταδίκη τους με αναστολή μόνο για το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής. Εκκρεμεί προς εκδίκαση η μήνυση των δύο γυναικών κατά των αστυνομικών για σωματική βλάβη.Εκκρεμεί η εκδίκαση 17 υποθέσεων σε διάφορα στάδια της ποινικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτύπωσης του φαινομένου της ρατσιστικής βίας διεξήχθη μία ακόμη έρευνα σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων που απευθύνθηκαν στις δομές των Γιατρών του Κόσμου και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Στο σύνολο των 262 ατόμων που ρωτήθηκαν από τους Γιατρούς του Κόσμου το 61% των ατόμων δήλωσε πως έχει δεχθεί κάποιου είδους ρατσιστική συμπεριφορά και το 53% πως έχει υποστεί ρατσιστική συμπεριφορά κατά τις συνδιαλλαγές του με κάποια δημόσια υπηρεσία, με την πλειοψηφία να αφορά αστυνομικά τμήματα.

Στο σύνολο των 157 ατόμων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο στις δομές του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν: 70% δήλωσε πως έχει δεχθεί κάποιου είδους ρατσιστική συμπεριφορά και το 81,3% έχει υποστεί ρατσιστική συμπεριφορά κατά τις συνδιαλλαγές του με κάποια δημόσια υπηρεσία, με την πλειοψηφία να αφορά και πάλι αστυνομικά τμήματα.

Το πρόγραμμα «Enough!-Αρκετά!», των Γιατρών του Κόσμου και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες έχει ολοκληρωθεί μετά από ένα χρόνο λειτρουργίας. Χρηματοδοτούμενο από το Open Society Foundations, είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τις επιπτώσεις του ρατσισμού, την καταπολέμηση των ρατσιστικών εγκλημάτων και της ατιμωρησίας που τα συνοδεύει, την ιατρική, ψυχολογική και νομική υποστήριξη των θυμάτων, τη διεξαγωγή καμπάνιας σε σχολεία και την προώθηση των απαραίτητων ενεργειών για τη χάραξη επίσημης εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του φαινομένου.
 
Από το tvxs.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου