Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Όταν ο φασισμός προέρχεται από το ίδιο το κράτος...


Ο Κώστας Σακκάς κρατείται με μια σειρά κατηγοριών που σχετίζονται με τους Πυρήνες της Φωτιάς, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και οι Πυρήνες, αρνούνται την όποια σχέση του με αυτούς. 

Παρέμεινε προφυλακισμένος 18 ολόκληρους μήνες χωρίς δίκη, δηλαδή το ανώτερο όριο σύμφωνα με το νόμο. Όταν όμως έληξε αυτό το διάστημα, του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή υπόθεση και διατάχθηκε η κράτησή του για άλλους 12 μήνες χωρίς δίκη

Οι 30 συνολικά μήνες προφυλάκισης του Κ. Σακκά συμπληρώθηκαν στις 4 Ιουνίου, ωστόσο το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την χρονική επέκταση της κράτησής του κατά 6 μήνες ακόμα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει απεργία πείνας διεκδικώντας να μπει τέλος στην παράνομη κράτησή του. Έχει ήδη συμπληρώσει 33 ημέρες απεργίας με τους γιατρούς να μιλούν για ανεπανόρθωτες βλάβες σε ζωτικά όργανα και πιθανότητα θανάτου από καρδιακή ανακοπή ανά πάσα στιγμή. 


Ο Σακκάς κρατείται χρόνο-ρεκόρ για τα δικαστικά δεδομένα της Ελλάδας, παρ’ όλο που η χώρα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, όπως αναφέρει μέχρι και η Guardian.

Πρόκειται εξάλλου για ευθεία παραβίαση της θεμελιώδους αρχής του τεκμηρίου αθωότητας, όπως σημειώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλώντας την αρμόδια εισαγγελική και δικαστική αρχή να "εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους", θέτοντας τέρμα στην προσωρινή κράτησή του Κ.Σακκά.

Αναρωτιέται κανείς (πρόκειται φυσικά για ρητορικό ερώτημα), εάν η στάση των κρατικών αρχών θα ήταν η ίδια εάν είχαν απέναντί τους έναν μεγαλοεπιχειρηματία ή έναν φασίστα και όχι έναν αναρχικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και ο Ε. Κορκονέας, δολοφόνος του Α. Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια στις 6.12.2008 αποφυλακίστηκε με την παρέλευση του 18μηνου, ως τη δίκη του, όπως προβλέπει ο νόμος. 


Αξίζει κανείς να αφιερώσει λίγα λεπτά στο σχετικό βίντεο που προβλήθηκε σε παρέμβαση σε τηλεοπτικό σταθμό της Μυτιλήνης: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου