Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

15 ΜΑΡΤΙΟΥ : ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ


Μια πρώτη προσέγγιση με αφορμή την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

Αστυνομική Βία. Είναι η βία που προέρχεται από τα αστυνομικά όργανα και αποτελεί μέσο επιβολής της κρατικής εξουσίας. Η ελληνική αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) είναι υπεύθυνη για πολλά περιστατικά βίας, τα οποία χαρακτηρίζονται πάντα εκ των έσω «μεμονωμένα»! Φυσικά η συχνότητα των περιστατικών αυτών αναιρεί de facto το χαρακτηρισμό που τους δίνουν και ας μη λησμονούμε ότι δεν δημοσιοποιούνται παρά ελάχιστα από όσα περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά. Η επανάληψη και η καθιέρωση της αστυνομικής βίας ως κρατικής μεθόδου επιβολής της τάξης θεωρείται κάτι το φυσικό και το αναμενόμενο από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ακριβώς επειδή είναι φαινόμενο επαναλαμβανόμενο και όχι μεμονωμένο! Η καταστολή αντί της πρόληψης των οποιοδήποτε εγκλημάτων –αν και εφόσον πρόκειται για εγκλήματα- είναι ο εύκολος, πρακτικός τρόπος αντιμετώπισης ενός προβλήματος. Είτε πρόκειται για ποινικά αδικήματα είτε ακόμα και για διοικητικές παραβάσεις, όπως είναι η λαθραία είσοδος στη χώρα είτε η παράβαση του ΚΟΚ.

Το γιατί η πολιτεία επιλέγει αυτό τον τρόπο επίλυσης κοινωνικών ζητημάτων είναι τόσο απλό όσο και κουτό. Είναι πολύ φθηνό να επενδύει ένα κράτος σε ολοένα αυξανόμενες αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς να ξοδεύει τα πολύτιμα χρήματά του για την απαραίτητη προετοιμασία του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., δηλαδή για σωστή εκπαίδευση, εξειδικευμένες ψυχολογικές-ψυχιατρικές εξετάσεις και αξιολόγηση των ανθρώπων αυτών που νόμιμα φέρουν όπλα και δύνανται να τα χρησιμοποιήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή! Ταυτόχρονα, όσο και κύρια, η κατασταλτική πολιτική στέλνει μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες, από τους κατοίκους της Χαλκιδικής μέχρι τους Αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος ή τους ξεσηκωμένους φοιτητές για το σχέδιο «Αθηνά». Ο δύσκολος δρόμος είναι η όποια σωστή παιδεία των αυριανών πολιτών και εδώ είναι που το ελληνικό κράτος αδιαφορεί πασιφανώς. Τέλος, αλλά όχι ελάχιστο, η άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής και η συνεχής προβολή του έχει προκαλέσει την αποδοχή του στη συνείδηση του κόσμου, ο οποίος ενδεχομένως αγνοεί το γεγονός ότι πολλές από τις αιματηρές επιθέσεις της αστυνομίας οφείλονται σε φασιστικές αντιλήψεις και τάσεις των ίδιων των αστυνομικών οργάνων που σε μεγάλο ποσοστό αποτελούν ψηφοφόρους και υποστηρικτές της Χ.Α.

Αξίζει να διαβαστεί η πολύ ενδιαφέρουσα και εκτενής έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Η αστυνομική βία στην Ελλάδα», η οποία εκτός των άλλων μιλά για την κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια που υφίστανται καθημερινά συνάνθρωποί μας, ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες και όχι μόνο, αλλά και για την αδήριτη ανάγκη σωστής εκπαίδευσης για την πρόληψη των φαινομένων αυτών. 15 Μάρτη λοιπόν, αλλά και κάθε μέρα, κάθε ώρα φωνάζουμε δυνατά «ΟΧΙ στη βία της αστυνομίας, όχι στην νομιμοποίηση ακραίων, φασιστικών πρακτικών από το κράτος προς τον ΑΝΘΡΩΠΟ».       
Μπορείτε να βρείτε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας εδώ:
http://www.amnesty.org.gr/police-violence-report-in-greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου