Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Ταινία: Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας!


Υπόθεση: Η ταινία διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του ’90. Ο Derek (Edward Norton) είναι ένας νεαρός που, μετά τη δολοφονία του πατέρα του από έναν έγχρωμο, έχει ασπαστεί το νεοναζισμό και μετέχει σε μία εγκληματική ακροδεξιά οργάνωση. Ένα βράδυ σκοτώνει με ιδιαίτερα βίαιο και εκδικητικό τρόπο 2 έγχρωμους που επιχείρησαν να κλέψουν το αμάξι του και οδηγείται στη φυλακή σχεδόν περήφανος για τη δολοφονική πράξη του και τις ακραίες πεποιθήσεις του. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της ποινής του αντιλαμβάνεται, μέσα από μία σειρά από πραγματικά σκληρά μαθήματα, τον καταστροφικό και αδιέξοδο φανατισμό της ναζιστικής ιδεολογίας και βγαίνει μετανιωμένος και συνειδητοποιημένος. Όσο όμως ο Derek είναι στη φυλακή, ο μικρός του  αδελφός Danny (Edward Furlong), που πάντα είχε τον Derek σαν πρότυπό του, έχει στραφεί με τη σειρά του προς τις ρατσιστικές ιδέες του αδελφού του και συγκρούεται μαζί του όταν ο Derek επιστρέφει αναμορφωμένος και προσπαθεί να απομακρύνει τον μικρό από το νεοναζισμό. Η συνέχεια είναι καταιγιστική και αποτυπώνει με πολύ εύστοχο τρόπο το φαύλο κύκλο της ρατσιστικής βίας.


Σπάνια μία «χολιγουντιανή» ταινία καταγγέλλει με τέτοιο ωμό ρεαλισμό και αμεσότητα το φαινόμενο του νεοναζισμού. Η ταινία καταγράφει τη «γέννηση» του νεοναζί Derek, αφού αυτός πάντα άκουγε τον πατέρα του να διατυπώνει ρατσιστικά σχόλια και ήταν μετά τη δολοφονία του που ο Derek, γεμάτος οργή, εντάχθηκε στη ναζιστική οργάνωση και εμποτίστηκε με μίσος και φανατισμό.

Με σκληρό, αλλά πειστικό τρόπο η ταινία επίσης δείχνει πώς όλα τα πιστεύω του περί «συντροφικότητας» και «αλληλεγγύης» με τους ομοίους του ανατρέπονται στη φυλακή και ο Derek οδηγείται μέσα από επώδυνες διαδικασίες στην αποκήρυξη του φασισμού.
Επιπλέον, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η εξέλιξη του μικρού Danny, κάτω από την επιρροή του Derek: Ο Danny, ένα αρχικά ήρεμο παιδί, στρέφεται στο νεοναζισμό για να έρθει στη συνέχεια σε σύγκρουση τόσο με τον Derek, όσο και με τον ίδιο του τον εσωτερικό ψυχισμό όταν καταλαβαίνει ότι πρόκειται για μία απάνθρωπη ιδεολογία που προάγει την τυφλή βία.

Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι είναι μία συγκλονιστική ταινία με ουσιαστικά και επίκαιρα μηνύματα, αλλά και δυνατές ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσει κανένας!

Info:
Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας (American History Χ) – 1998
Σκηνοθεσία: Tony Kaye
Παίζουν οι:   Edward Norton, Edward Furlong,  Beverly D'Angelo

Περισσότερα εδώ:

Trailer:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου