Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

3ος κύκλος συζητήσεων: «Από ποιους δρόμους προσεγγίζει ο φασισμός τους μαθητές;»

φασισμός παιδιά«Αντανακλάσεις της κρίσης στις ενδοοικογενειακές σχέσεις και στην εκπαίδευση» είναι το θέμα του 3ο κύκλου εκδηλώσεων – συζητήσεων «Από ποιούς δρόμους προσεγγίζει ο φασισμός τους μαθητές/τα παιδιά μας;».

Η τρίτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 16/02, στις 6μμ, στο Στέκι Αλληλεγγύης στην Παλλήνη (Υψηλάντου & Μαυρομιχάλη).

Ομιλητές:
- Κυριακή Αγαπητού – ψυχολόγος / συστημική ψυχοθεραπεύτρια
- Γιάννης Πετρόπουλος – Δάσκαλος
- Φιλιώ Τσουκαλά – Ψυχολόγος / σύμβουλος οικογενειακής θεραπείας

Στο δελτίο Τύπου, οι διοργανωτές (Στέκι Αλληλεγγύης στην Παλλήνη, Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και Αντιφασιστικός Συντονισμός Επιτροπών- Συλλογικοτήτων-Πρωτοβουλιών Αθήνας-Πειραιά) αναφέρουν:

«Ο φασισμός έχει προκαλέσει ήδη πολλά θύματα στη χώρα, μετανάστες και Έλληνες, και μετράμε δυστυχώς νεκρούς από αυτήν τη φονική δράση… Κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται πως δεν ξέρει. Το θηρίο είναι εδώ και απειλεί τα παιδιά μας. Διεισδύει στη ζωή τους στο σχολείο, στις παρέες, στην κοινωνική τους ζωή.


Σιγά- σιγά και ύπουλα τα γεμίζει μίσος για τον άνθρωπο, τον διπλανό, τον αδύναμο, τον διαφορετικό. Εδώ και καιρό, οι θρασύδειλοι νεοναζί έχουν ξεκινήσει στα γραφεία/συνδέσμους τους κατηχητικά μίσους σε μικρά παιδιά, γεμίζοντας τα μυαλά τους αντιεπιστημονικές ρατσιστικές δοξασίες, ανιστόρητα ψέματα.

Στη ναζιστική Γερμανία διαμορφωνόταν μια νεολαία κατά το χιτλερικό όραμα «χωρίς τίποτα αδύναμο και τρυφερό, με σπίθες θηρίου στα μάτια, χωρίς γνώση, γιατί η γνώση καταστρέφει τη νεολαία»…

Με φρίκη μαθαίνουμε για βίαιες επιθέσεις φασιστών σε μαθητές που διαφωνούν, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη φρίκη μαθαίνουμε για συγκρότηση νεοφασιστικών μαθητικών πυρήνων μέσα στα σχολεία μας… Τα παιδιά μας γίνονται θύτες αλλά και θύματα.

Δεν μπορούμε, ως γονείς, δάσκαλοι, συμμαθητές και φίλοι, ως κοινωνία, να παρατηρούμε άπραγοι αυτήν την εγκληματική προσέγγιση που ο φασισμός επιχειρεί στα παιδιά μας. Θέλουμε τα παιδιά μας να παίζουν, να μαθαίνουν, να μην φοβούνται, να αγαπάνε τον άλλο, να κρίνουν, να ερωτεύονται, να παλεύουν για να κάνουν τη ζωή τους όμορφη, δημιουργική, ελεύθερη!

Ποιους μηχανισμούς, όμως, χρησιμοποιούν οι φασίστες, ποιες αδυναμίες και ποια κενά εκμεταλλεύονται, ποιους δρόμους χρησιμοποιούν για να φτάσουν στα παιδιά μας; Πώς αναπτύσσονται τέτοιοι πυρήνες μέσα στη μαθητική κοινωνία; Προκειμένου να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά, διοργανώνουμε έναν κύκλο συζητήσεων με εκπαιδευτικούς, ιστορικούς, ψυχολόγους, αγωνιστές του αντιφασιστικού κινήματος και μαθητές.


Για να συνειδητοποιήσουμε και να καταλάβουμε το πρόβλημα σε βάθος. Για να αναλάβουμε δράση, όλοι μαζί κι ο καθένας με τον ιδιαίτερο ρόλο του, ν’ αντιπαλέψουμε αυτό το φαινόμενο, ως μια πλευρά της συνολικής αντιπαράθεσής μας με την εφιαλτική επανεμφάνιση του φασισμού στην ελληνική κοινωνία».

Διοργάνωση:
- Στέκι Αλληλεγγύης στην Παλλήνη, Μαυρομιχάλη και Υψηλάντου-Παλλήνη, τηλ. 6987.117.791

- Αντιφασιστικός Συντονισμός Επιτροπών- Συλλογικοτήτων-Πρωτοβουλιών Αθήνας-Πειραιά, antifasistikossyntonismos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου