Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Ανοίγει η πόρτα του ευρωκοινοβουλίου για τους γερμανούς Νεοναζί


 Αρθρογράφος: Μιχάλης Ζώτος
 
Με τα την προσφυγή μικρών κομμάτων το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 3% για την αποστολή γερμανικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η απόφαση αυτή θα ανοίξει την πόρτα για το νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), το οποίο κέρδισε 1,3% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους. Παραδοσιακά τα ποσοστά του κόμματος κυμαίνονται σ’ αυτά τα επίπεδα και η ψήφιση του νομοσχεδίου σημαίνει δεδομένη συμμετοχή στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ενώ τα ποσοστά του κόμματος είναι χαμηλά οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το γεγονός αποτελεί πολιτική επιτυχία του νεοναζισμού και θεωρούν πως οι εξελίξεις είναι άκρως ανησυχητικές. Φοβούνται ότι το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την ισχυροποίηση του NPD και ως εκ τούτου την αναζωογόνηση του κοιμώμενου Γερμανικού Νεοναζισμού. Όπως δήλωσε ο Ralf Stegner ‘’Αυτό (το νομοσχέδιο) ανοίγει το δρόμο στην ακροδεξιά προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο". Οι δικαστές ισχυρίσθηκαν πως το νομοσχέδιο διευρύνει το πολιτικό πλουραλισμό και δίνει τη δυνατότητα αντιπροσώπευσης σε μικρά κόμματα. 
Μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γερμανία και την Αυστρία αναπτύχθηκαν δραστικές διαδικασίες Αποναζιστικοποίησης. Το πρόγραμμα Αποναζιστικοποίησης διεξήχθη πρωταρχικά με την αφαίρεση μελών του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος από θέσεις επιρροής και οργανισμούς που συνδέονται με νευραλγικούς τομείς στην οικονομίας, το δικαστικό σώμα, και την πολιτική. Επίσης, μέρος του προγράμματος Αποναζιστικοποίησης ήταν η εφαρμογή νόμων που στόχευαν στην άμεση καταστολή των ναζιστικών συμβόλων και λόγου.
Το πρόγραμμα Αποναζιστικοποίησης για χρόνια διαμόρφωσε δυσχερής συνθήκες για την θεσμική οργάνωση των Νεοναζιστών στη Γερμανία. Αν και σε επίπεδο οργάνωσης ο Γερμανικός Νεοναζισμός είναι αρκετά περιορισμένος, οι έρευνες δείχνουν πως οι Νεοναζιστικές διαθέσεις είναι διάχυτες σε σημαντικό κομμάτι του Γερμανικού πληθυσμού. 
Οι επιπτώσεις από το ψήφισμα αναμένεται να είναι ποικίλες και πολύ σύντομα θα έχουμε μια εικόνα. Αυτό που είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι πως το NPD ήταν το πρώτο κόμμα να καλωσορίσει την ψήφιση του νομοσχέδιου, ‘’Η εξέλιξη αυτή είναι μια εκπληκτική νίκη για το NPD’’.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/apopsin/%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CF%8C%CF%81%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AF#ixzz2uWseuiaA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου