Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Τριετής φυλάκιση σε χρυσαυγίτες για εμπρησμό

Σε φυλάκιση 3 ετών και 5 μηνών καταδικάστηκαν ο Νίκος Παπαβασιλείου και ο Γιώργος Περρής, μέλη της Χρυσής Αυγής που ήταν οι δράστες της εμπρηστικής επίθεσης σε μπαρ μετανάστη από την Τανζανία στην οδό Λεμεσού στην πλατεία Αμερικής το Μάιο του 2013.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι δυο χρυσαυγίτες καταδικάστηκαν για εμπρησμό από πρόθεση, παράνομη βία και διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και μάλιστα με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 79 παρ.3 του Ποινικού Κώδικα, για το ρατσιστικό κίνητρο της πράξης. Η ποινή τους είναι εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως.

 Στο δικαστήριο κατέθεσαν εκτός από τον Τανζανό μετανάστη και ο εκπρόσωπος της Σενεγαλέζικης Κοινότητας στην Αθήνα, ο οποίος κατήγγειλε και άλλα παρόμοια περιστατικά. Τόνισε πως μένει χρόνια στην συγκεκριμένη περιοχή και δεν υπήρχαν σχετικές επιθέσεις, μέχρι που η άνοδος της Χρυσής Αυγής άλλαξε τα δεδομένα: «Ήθελαν να κάνουν την Πλατεία Αμερικής το δεύτερο ορμητήριό τους μετά τον Άγιο Παντελεήμονα, μέχρι τις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Τότε οι απειλές και οι επιθέσεις μειώθηκαν δραματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 


Ο εκπρόσωπος της Σενεγαλέζικης Κοινότητας κατήγγειλε επίσης ότι ένας εκ των κατηγορούμενων είχε μπει μαζί με άλλου σε μαγαζί, πήραν προϊόντα, και όταν η ιδιοκτήτρια τους ζήτησε να πληρώσουν της απάντησαν "στη χώρα μας είσαι θες και να πληρώσουμε;" Επίσης υποστήριξε οτι όταν έσπασαν ένα άλλο μαγαζί ήρθε βουλευτής της ΧΑ στον ιδιοκτήτη και τον απείλησε πως αν κάνει κάτι θα του κάνουν μήνυση.

Όπως υποστήριξε ο δικηγόρος του θύματος, Τάκης Ζώτος, οι δράστες ομολόγησαν την πράξη τους όταν συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο Νίκος Παπαβασιλείου είχε παραδεχθεί τον εμπρησμό και σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι. Ο ίδιος κατηγορούμενος μάλιστα εμφανίζεται σε φωτογραφίες σε τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, δίπλα στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατηγορούμενοι όμως δεν ήταν στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά την ανάγνωση της απόφασης δηλώνοντας ότι δεν είχαν δικηγόρο να τους εκπροσωπήσει.

Σε έξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και πρόστιμο 600 ευρώ σε άλλη υπόθεση καταδικάστηκε ακόμη ο οδηγός του αρχηγού της ΧΑ Νίκου Μιχαλολιάκου για παράνομη οπλοκατοχή. Το όπλο είχε βρεθεί στην κατοχή του όταν συνελήφθη ο Μιχαλολιάκος.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα θα απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή οι χρυσαυγίτες βουλευτές, Γερμενής, Μπούκουρας και Ηλιόπουλος, με την κατηγορία της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
 

Από το tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου