Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013

Μυτιλήνη: Εξι μήνες φυλάκιση για τον δημοσιογράφο Στ. Μπαλάσκα γιατί είπε «νεοναζί» τον «εθνικοσοσιαλιστή»

Σε έξι μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης. Ο χαρακτήρας της ποινής είναι εφέσιμος. Ο δημοσιογράφος καταδικάστηκε για εξύβριση του διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «νεοναζί» στην εφημερίδα «Εμπρός». Ο διευθυντής δήλωνε «περήφανος που είναι εθνικοσοσιαλιστής και διατυπώνει δημόσια τις απόψεις του αυτές».

Πλήθος κόσμου και δημοσιογράφοι συμπαραστάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο διωκόμενο αντιφασίστα δημοσιογράφο. Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης ήταν ο Περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής και ο Γραμμάτεας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων Γ. Καρβουνιάρης.
Στο Lesvosnews.net ο δημοσιογράφος πριν τη δίκη είχε δηλώσει: «Το μόνο σίγουρο είναι, ότι δεν είμαι ο μοναδικός που του συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, όπου υπάρχει το παγκόσμιο φαινόμενο της ποινικοποίησης του νόμου περί συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου, όπως επίσης και της αγωγής για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου. Η ελευθεροτυπία διώκεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οπότε αυτό δεν καθιστά αυτές τις τακτικές-που εμπεριέχουν εκφοβιστικά χαρακτηριστικά-ένα τωρινό φαινόμενο. Ας αναφερθεί, δε ότι ο συγκεκριμένος νόμος, που περιλαμβάνει και επιβολή χρηματικών προστίμων, έχει δημιουργηθεί από τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, για τους δικούς του προφανείς λόγους. Σήμερα, δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να ποινικοποιείται η άποψή σου από τον καθένα που δεν θέλει να ασχολείσαι μαζί του και ας υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι γι’αυτό. Παρ” όλα αυτά, εμείς ως δημοσιογράφοι, συνεχίζουμε ακάθεκτοι».
Ο Στρ. Μπαλάσκας σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου στο facebook γράφοντας πως «η πάλη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της ιστορίας και της μνήμης ούτε αποσπασματική ούτε τυχαία μπορεί να είναι. Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημελλιοδικείο Μυτιλήνης σήμερα έκρινε μετά από μια διασικασία οκτώ ωρών ότι δεν διέπραξα τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του τύπου, ή έστω της απλής δυσφήμισης αλλά μόνο αυτό της απλής εξύβρισης. Και αυτό και μόνο για τη χρήση του όρου νεοναζί για ένα Διευθυντή σχολείου που δημόσια είχε παραδεχθεί ότι «είναι περήφανος που είναι εθνικοσοσιαλιστής». Και επειδή εγώ δεν είμαι περήφανος για μια πατρίδα με τέτοιους λειτουργούς εκπαίδευσης… πάμε για άλλα. Η πάλη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της ιστορίας και της μνήμης μπορεί και πρέπει να είναι διαρκής. Η πρωτόδικη εφέσιμη ποινή φυλάκισης έξη μηνών που μου επεβλήθη αποτελεί μετάλλιο τιμής για μένα. «Ενώπιον της Κεντρικής επιτροπής του φωτεινού του μέλλοντος» θε να υψώσω και ετούτο το μετάλλιο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ τις πολλές δεκάδες των αλληλέγγυων πολιτών και συναδέλφων που βρέθηκαν σήμερα δίπλα μου. Εδώ περάσαμε τόσα και τόσα θα μας τρομάξει τώρα ο… εθνικοσοσιαλισμός;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου