Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

«The Cleaners» (Οι Καθαριστές) στο ΦΟΥ

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ

ΦΟΥ, Αν. Λεντάκη, Σμύρνης και Αμισσού, πλατεία Υμηττού, Δάφνη-Υμηττός. 

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 8.00 μμ

Η  Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ. θα προβάλει την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και ώρα 8.00 μμ την ταινία τεκμηρίωσης «The Cleaners» (Οι Καθαριστές) του Κωνσταντίνου Γεωργούση.
Μετά την προβολή,  θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη

Πρόκειται για την κινηματογράφηση μελών της Χρυσής Αυγής και υποψήφιων βουλευτών της, στο κέντρο της Αθήνας, στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των εκλογών του 2012. Η ταινία «Καθαριστές», διάρκειας 37 λεπτών, έχει ήδη προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του 'Αμστερνταμ και από το βρετανικό κανάλι Channel 4 ενώ έχει κερδίσει το ειδικό βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, τον Αύγουστο 2013. Επίσης τιμήθηκε με ειδική προβολή στο μουσείο του τρόμου των SS - «Τοπογραφία του Τρόμου», στο Βερολίνο.

 Ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης, απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου της Μεγάλης Βρετανίας (NFTS), καταγράφει στην κάμερά του αυτά που παρατηρεί. Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο βρετανικό κανάλι στο Channel 4 (το οποίο πρόβαλε λίγα λεπτά του ντοκιμαντέρ προκαλώντας διεθνή σάλο) δεν χρειάστηκε ο ίδιος να ωθήσει τους υποψηφίους της Χρυσής Αυγής να κάνουν κάτι. Η συμπεριφορά που βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη, είναι και η συνηθισμένη τους συμπεριφορά. Οι ίδιοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα που τους κινηματογραφούσε, ήταν μάλιστα περήφανοι που η Ευρώπη, μέσα από τα γυρίσματα, θα μάθαινε για την ύπαρξή τους και τις ιδέες τους''.
«Είναι λάθος να πούμε, δηλώνει στο βρετανικό κανάλι ο σκηνοθέτης Κ. Γεωργούσης, ''ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα ακροδεξιό κόμμα, όπως για παράδειγμα το κόμμα του Λεπέν στη Γαλλία ή ένα φασιστικό κόμμα. Είναι ένα νεοναζιστικό ή ακόμη ακόμη και ναζιστικό κόμμα! Όλες οι ιδέες που πρεσβεύουν και για τις οποίες είναι υπερήφανοι, είναι καθαρά εθνικοσοσιαλιστικές».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν δεδομένης της άσχημης οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, η Χρυσή Αυγή έχει ρεύμα, ο σκηνοθέτης απαντά:
«Το θέμα με τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, είναι ότι ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει για τον εθνικοσοσιαλισμό. Οπότε απλά έλκονται από τη μεγάλη δύναμη που εκπέμπει αυτό το κόμμα. Στην ουσία δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη ενός σκληρού πυρήνα που εμφορείται από εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου