Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

«Κεφάλα» το άγαλμα, «κοπάδι» οι μαθητές για τη Χρυσή Αυγή«Κεφάλα» το άγαλμα, «κοπάδι» οι μαθητές για τη Χρυσή Αυγή

Το έργο του γλύπτη Μέμου Μακρή που από το 1979 αποτελεί τόπο προσκυνήματος για χιλιάδες δημοκρατικού κόσμου, στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, έβαλε στο στόχαστρό της η Χρυσή Αυγή.

Σε μια υβριστική «ανάλυση» που κυκλοφόρησε σε ακροδεξιές ιστοσελίδες και αναπαρήχθη από την ιστοσελίδα του κόμματος, η Χ.Α ειρωνεύεται (και ως συνήθως αμφισβητεί) τους νεκρούς του Πολυτεχνείου ενώ ανάμεσα σε άλλες απαξιωτικές αναφορές, αποκαλεί το μνημείο «κεφάλα» και τους μαθητές που αποτίουν κάθε χρόνο φόρο τιμής «κοπάδι».
«Βλέπουμε κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, μικρούς και μεγάλους, 'δεξιούς' (ψοφοδεξιούς) κι αριστερούς, πολίτες και πολιτικούς (πολιτικάντηδες), να καταθέτουν στεφάνια και να αφήνουν λουλούδια (κόκκινα γαρύφαλλα, κατά προτίμηση…) σε μια τεράστια ασώματη κεφάλα που 'κοσμεί' τον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου. Τι είναι αυτή η κεφάλα; Και τι συμβολίζει;», αναφέρεται στο κείμενο που ακολούθως χαρακτηρίζει τα μικρά παιδιά που προσέρχονται κάθε χρόνο εκεί για να καταθέσουν ένα λουλούδι ως «κοπάδι που οδηγείται εκεί» από «τσοπαναραίους καθηγητάδες» και «ινστρούχτορες του μ-λ».
Στη συνέχεια ο συντάκτης του κειμένου... ανακαλύπτει ότι ο καθηγητής και αντιστασιακός Νίκος Σβορώνος, η προτομή του οποίου τοποθετήθηκε στο προαύλιο του Πολυτεχνείου το 1979 ακριβώς προς τιμήν της θυσίας των φοιτητών δεν έχει... καμία σχέση με το Πολυτεχνείο.

«Κεφάλα» το άγαλμα, «κοπάδι» οι μαθητές για τη Χρυσή Αυγή
Για την ιστορία (και τους ανιστόρητους) το άγαλμα του Μακρή αντικατέστησε ένα πρόχειρο μνημείο που είχε στηθεί τα πρώτα χρόνια των επετειακών εκδηλώσεων, το οποίο ήταν φτιαγμένο με τα λυγισμένα από το χουντικό τανκ, κάγκελα της πύλης του Ιδρύματος.

Πηγή : ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου